A villamos biztonság szolgálatában

Védelmi eszközeink

A biztosító elemek (olvadó biztosító, kismegszakító) az elektromos rendszer létfontosságú elemei. Az áramvédő kapcsolóval (ÁVK, FI-relé, RCD) együtt segítenek megvédeni otthonát a tűztől. Leállítják az áram áramlását az áramkörön, ha az elektromos rendszerben hiba van.

A megszakítók bimetál szalaggal rendelkeznek, amely érzékeli a túláramot és megvédi az elektromos vezetékeket a túlmelegedéstől. Kioldanak, ha rövid időn belül hirtelen áramlökés (zárlat) következik be.

Okok, amelyek miatt az áramkör-megszakítók kioldódnak: Hirtelen fellépő áramszünet, és nem tudja, mi történik? Lehetséges, hogy a biztosító elem leoldott. Visszaállíthatja a villamos biztosítót, ha az nem sérült. Mielőtt azonban ezt megtenné, meg kell értenie, miért kapcsol ki ez a védelmi eszköz.

A biztosító elemek leoldanak, ha túlterhelt áramkör, rövidzárlat vagy testzárlat van.

Nézzük meg ezeket a helyzeteket részletesen.

– Túlterhelt áramkör: Túláram akkor fordul elő, ha a készülékei a maximális erősségnél nagyobb áramot vesznek fel. Ha túl sok áram folyik át a vezetőn, a biztosító elem kiold, hogy megakadályozza a túlmelegedést és az elektromos rendszer károsodását. Például, ha 2 vagy több hajszárítót működtet ugyanazon az áramkörön, a biztosíték kiolvadhat. A probléma megoldásához ne “futtasson” minden nagy energiafogyasztású eszközt ugyanazon az áramkörön. Előfordulhat, hogy maga a készülék túlmelegszik, és túl sok energiát vesz fel a rendszerből. Ez túlterheléshez is vezethet.

– Rövidzárlat: Rövidzárlat történik, amikor a csupasz, szigetelés nélküli vezetékek keresztezik egymást. Amikor a vezetékek keresztezik, több áramot bocsátanak ki, és túlmelegítik az áramkört. Ha valami égés szagát érzi a konnektorban, akkor valószínűleg rövidzárlat van. Rövidzárlat lehet a falon belüli elektromos vezetékekben vagy a készülékben, amely a biztosító elem kioldásakor volt bedugva.

– Föld hiba: Ha egy áram-járta vezeték érintkezik egy földelővezetékkel vagy egy elektromos készülék földelt részével, földzárlat lép fel. Ez kioldja a biztosító elemet. A földelési hibák általában akkor fordulnak elő, ha a vezetékek nincsenek megfelelően szigetelve, vagy ha a szigetelést víz vagy nedvesség károsítja. Ennek elkerülése érdekében ügyeljen arra, hogy készülékeit ne tárolja nedves vagy nyirkos környezetben. A kombinált biztosító elemek (pl: kismegszakító ÉS áramvédő kapcsoló egybeépítve) földzárlat elleni védelmet Is nyújtanak. Folyamatosan mérik az áramkörön átfolyó elektromosságot.

Mi a teendő, ha az áramköri biztosító elem (kismegszakító, biztosító) leold?

Ha a biztosító elem túlterhelés miatt kiold, húzza ki a villamosenergiát fogyasztó eszközöket, és állítsa vissza alapállapotba az áramkört. Ha az ok rövidzárlat, ellenőrizze, hogy a rövidzárlat a vezetékekben vagy a készülékben van-e. Hívjon villanyszerelőt, ha valami égett szagot érez. Ha földzárlati probléma adódik, ki kell cserélnie a földzárlati megszakítót. Ha úgy tűnik, hogy semmi sem sérült, állítsa vissza az RCD-t, és tesztelje az áramkört.Háztartási elektromos szolgáltatások

Amennyiben vészhelyzeti villanyszerelőre van szüksége Debrecen és környékén, vegye fel a kapcsolatot a Kontesztál Bt. szakembereivel. Ha meg kell javítania a vezetékeket, vagy vissza kell kapcsolnia az áramellátást, segítünk. Egyetlen munka sem túl nagy vagy kicsi számunkra. A tervezéstől és telepítéstől a karbantartásig és javításig mindenre kiterjedünk. Szakértelmünkkel biztosítjuk, hogy elektromos rendszerei hibamentesek legyenek.

Amennyiben villanyszerelőre van szüksége hívjon minket a +36 20 319-4660-as telefonszámon.