A villamos biztonság szolgálatában

Az áramütés elkerülése..

Az áramütés elkerülése, avagy mi véd meg és mennyiért?

Képzelj el egy átlagos vasárnap estét, az esti készülődés részeként a mosdó előtt állva azt érzed, hogy a vizes lábaid hirtelen zsibbadni kezdenek miközben hozzákezdesz a hajszárításhoz.Hosszú másodpercig tart az észlelés, az pedig további értékes időt emészt fel, hogy rájöjjél: villanyáram okozza a szokatlan tüneteket! A veszélyt észlelve hiába szökkensz ki azonnal a fürdőszobából, néhány perccel később lábaid után a kezed is erősen zsibbadni kezdenek, nyomást érzel a mellkasodban, hevesen dobog a szíved, szédülsz és hányingered van.Rémült vagy, lehet sokkos állapotban is de tudod, hogy hívni kell a mentőket! A kórházi ügyeleten vérvétel, vérnyomásmérés és EKG-vizsgálat után vérhígítót kapsz infúzióban: az áramütéstől ugyanis vérrög keletkezhet az erekben, ami halált okozhat.Vérnyomásod másnapra normális értékekre csökkent, tüneteid pedig enyhültek, így másnap már saját lábon távozhatsz a kórházból, bár a zsibbadást még napokkal később is érzed – de még így is szerencsésnek mondhatod magad, mert túlélted a balesetet és maradandó egészségkárosodást sem szenvedtél.

Mi védett volna meg ettől a balesettől??

A FI relének (ÁVK – Áram Védő Kapcsoló) vagy életvédelmi relének hívott eszköz valószínűleg megakadályozhatta volna a balesetet. Ez a készülék arra való, hogy még az áramütés első pillanatában, a másodperc töredékrésze alatt lekapcsolja az áramot.A FI relé sem csodaszer: ha valaki egy konnektor mindkét érintkezőjét megérinti egy-egy fémtárggyal, az életvédelmi eszköz sem tudja megvédeni egy halálos áramütéstől, viszont ezt a balesetet valószínűleg segített volna megelőzni. Mivel egy életvédelmi relét már csupán öt-hatezer forintos ártól meg lehet venni, érdemes minden háztartásban felszereltetni egy ilyet. A beszerelést mindenképpen szakemberrel kell elvégeztetni, mert a nem megfelelően beszerelt relé csak hamis biztonságot kínál, valódi védelmet nem.

Hogyan védi életünket egy FI relé?

Az áramütésnek számos típusa létezik, otthon általában úgynevezett földzárlat következik be: ez történik akkor, ha mondjuk a meghibásodott bojler fém tartályát, vagy a rossz minőségű karácsonyi izzófüzér drótját megérintjük, vagy a házi kedvenc elrágja a ventilátor drótját. Ha nincs rajtunk különösen jól szigetelő lábbeli – például vastag talpú gumipapucs – akkor ilyen esetben az áram a föld felé folyik testünkön keresztül, miközben például égési sérüléseket vagy szívleállást okozhat.Magyarországon váltakozó áramot használunk, tehát a konnektornak nincsenek fixen pozitív vagy negatív pólusai, a fázisnak és nullának nevezett vezetékek között másodpercenként ötvenszer felcserélődik a feszültség iránya. Ha az otthoni áramhálózatban egy FI relé is van, az azt figyeli, hogy van-e különbség a fázison belépő, és a nulla vezetőn visszafolyó áram között. Ha a különbség egy bizonyos minimális mértékűnél nagyobb, azaz az áram valamilyen irányba elszivárog a rendszerből, ilyenkor a relé a másodperc töredékrésze alatt lekapcsolja az áramot. Ez ugyanis azt jelezheti, hogy az áram akár valakinek a testén keresztül áramlik.Az otthonokba szánt védelmi relék már minimális földzárlati áram érzékelése esetén lekapcsolnak, így már akkor lekapcsol az áramkör, mielőtt egy átlagemberben szervezete károsodást szenvedne. Habár a FI relé egy nélkülözhetetlen védelmi eszköz a lakásba, azért az áramütéstől ilyen eszköz megléte esetén is óvakodni kell, mivel minden ember szervezete eltérő mértékben tolerálja azt, ha áram folyik át rajta.

FI-relét (ÁVK) öt-hatezer forint körüli összegért már lehet vásárolni, de mivel akár évtizedekig használt eszközről van szó, jó befektetés lehet a drágább, jobb minőségű alkatrészekből készülő típusokat választani.

A villámtól más eszköz véd!!

Míg a FI relé az emberi életet véd, közeli villámcsapástól csak úgynevezett túlfeszültségvédős elosztókkal óvhatjuk meg az otthoni tévét, hűtőgépet vagy PC-t. Erre akkor is szükség van, ha a házon vagy annak közelében villámhárító van. Az ilyen elosztók hasonlóan néznek ki egy normál elosztóhoz, de belsejükben egy olyan kiegészítő eszköz is található, amelyik a villámcsapás által okozott, a készülékeket tönkretevő túlfeszültséget nagymértékben korlátozza.Bár egy olcsóbb, nyolc-tízezer forintos elosztó akár hat berendezést is tud védeni, a drágább típusok akár az antennavezetéken vagy hálózati kábelen érkező káros feszültségtől is megállítják, így az nem teszi tönkre elektronikai eszközök. Az épületbe vagy annak közelébe csapó villám nagy energiájú impulzusa ugyanis tönkre teheti az összes elektronikai eszközt. Teljes értékű védelmi megoldást több százezer forintért lehet beépíteni egy ház villamos hálózatába, de ha valaki a legolcsóbban szeretné megúszni a dolgot, akkor jár a legjobban, ha a nagy viharok alatt egyszerűen kihúzza a konnektorból a nagy értékű elektronikai eszközöket.

Ellenőriztesd le Velünk otthonod elektromos védelmi képességét! +36 20 319-4660